Onderzoek zaak-De Gelder afgerond
Foto: pn
In de zaak van Kim De Gelder, de vermoedelijke dader van de steekpartij in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde, is het verslag neergelegd van de farmacaloog die bijkomend onderzoek moest uitvoeren. Dat bevestigt het parket van Dendermonde woensdag.

Het onderzoek is daarmee afgerond en het parket hoopt dat de zaak snel voor de raadkamer kan komen met oog op de verwijzing naar het hof van assisen.

De Gelder bracht op 23 januari 2009 twee baby’s en een 54-jarige vrouw om het leven toen hij in het wilde weg met een mes begon te steken in Fabeltjesland in Dendermonde. Hij verwondde nog tien kinderen en twee begeleiders. Hij bekende ook dat hij op 16 januari de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene.

De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent had beslist dat de onderzoeksrechter in Dendermonde een farmacoloog als deskundige moet aanstellen om na te gaan welke medicatie De Gelder genomen had sinds hij aangehouden werd. Dat leidde tot een bijkomende vertraging.

Nu het verslag van de aangestelde farmacoloog is neergelegd, wacht het parket de mededeling van het dossier af om standpunt in te nemen. 'Naar alle waarschijnlijkheid zal het parket de al eerder neergelegde eindvordering handhaven en bijgevolg de verwijzing naar de KI vorderen', aldus het parket.

De verdediging zal voor de KI aanvoeren dat De Gelder ontoerekeningsvatbaar is.