Dagdromen maakt je ongelukkig
Foto: Shutterstock
Mannen en vrouwen die op het werk vaak zitten dagdromen zijn meestal ongelukkiger dan hun collega’s. Dat blijkt uit een onderzoek van Harvard University bij meer dan tweeduizend proefpersonen.

Mensen dagdromen gemiddeld 47 procent van hun tijd. Dat stelden de Amerikaanse onderzoekers vast na een experiment met de iPhone. Dankzij een gratis applicatie Track your happiness, maakte de telefoon op willekeurige tijdstippen van de dag een geluidje.

Op die momenten verscheen er een lijstje op het scherm met daarop 22 verschillende activiteiten. De mannen en vrouwen moesten gewoon aanduiden wat ze aan het doen waren of toegeven dat ze middenin een dagdroom zaten. Indien de proefpersoon zijn gedachten aan het afdwalen waren, moest hij aanklikken of dit hem een positief, negatief of neutraal gevoel bezorgde.

Veel mensen denken na over extreme dingen die hen in de (nabije) toekomst gelukkig kunnen maken. De wetenschappers beweren echter dat die leuke fantasieën verdrietige emoties opwekken. Volgens hen is een dagdromer pas helemaal tevreden wanneer hij of zij zich op een dagtaak focust.

De meeste proefpersonen slaagden er wel probleemloos in om geconcentreerd te blijven tijdens het vrijen, sporten of een avondje uit met vrienden.