Blokkade Opel opgeheven na dreigement directie
Het vertrek van Opel uit Antwerpen is een voorbeeld van het 'vrijbuiterskarakter' van multinationals. Jimmy Kets Foto: © Jimmy Kets
Bij Opel Antwerpen schort het ABVV de blokkade aan de fabriekspoorten op, in reactie op dreigementen en nieuwe beloften van de directie.

Om kwart na vier heeft de socialistische vakbond de blokkade aan de bedrijfspoorten van Opel Antwerpen opgeschort. Dat meldt Rudi Kennes van het ABVV. De vakbond doet dat na een brief van de directie die ermee dreigde de schade te verhalen op de vakbondsmensen en na toezeggingen over nieuwe gesprekken voor de verkoop van de fabriek volgende week.

Het ABVV hield aan de poort van Opel Antwerpen alle afgewerkte wagens en ander uitgaand materieel - waaronder onderdelen voor andere fabrieken - tegen. Daardoor dreigde volgens de directie de productie elders stil te vallen.

"Zeker zes mensen van het ABVV hebben een aangetekende brief ontvangen van de lokale directie, waaronder ik", zegt Kennes. "Daarin stelt men dat de blokkade onmiddellijk moet worden opgeheven. Zoniet zou de schade op ons persoonlijk worden verhaald."

Volgens de directie hebben de vakbonden zich verbonden tot sociale vrede en dreigde de blokkade "aanzienlijke en onherstelbare schade" toe te brengen.

Het ABVV schort de actie nu op. "Er komen nieuwe gesprekken op Europees niveau over de verkoop van de fabriek, aan een investeerder of aan het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen", zegt Kennes. "Die zullen volgende week in Antwerpen plaatsvinden met een delegatie van de lokale directie, de lokale vakbonden, de Europese ondernemingsraad en de Europese GM-directie. Zolang die onderhandelingen duren, schorten wij de blokkade op. We zijn blij dat we op zijn minst opnieuw aan de tafel kunnen zitten daarover en vragen duidelijkheid tegen uiterlijk 31 december."