FIFA vraagt meer garanties aan België en Nederland
Foto: Photonews
De FIFA heeft de evaluaties bekendgemaakt van de kandidaturen voor het WK 2018 en 2022. België en Nederland scoren matig. Vooral op het vlak van wetgeving en accommodatie schieten beide landen tekort.

Vooral de kritiek op de accommodatie is opvallend. Volgens de FIFA zouden beide landen samen slechts 28.000 hotelkamers voorzien. België en Nederland maken zich sterk dat dit niet klopt en spreken over 920.000 verblijfplaatsen -vakantieparken en campings inbegrepen. Nog volgens de wereldvoetbalbond zijn de hotels te duur.

Dat de FIFA niet tevreden is met de wetgeving in de Lage Landen, was al bekend. Volgens de organisatie is er vooral in België een probleem en worden de rechten van de FIFA-sponsors er niet gevrijwaard. Ons land moet van de FIFA de wetgeving op dit punt herzien. Nog een struikelpunt is dat zowel België als Nederland geen algemene belastingvrijstelling willen invoeren. Daarmee zou de FIFA een hoop inkomsten verliezen. 

Positieve punten:
-België en Nederland hebben ervaring met het organiseren van internationale voetbalevenementen door het organiseren van EURO 2000

-Positief voor België en Nederland zijn de toegevingen die beide landen in het verleden hebben gedaan om grote internationale sporttornooien te laten plaatsvinden

-Er zijn twaalf steden en veertien stadions. Dat is meer dan gevraagd. Er is wel slechts één stadion al speelklaar

-Beide landen behaalden al club- en internationale successen op voetbalgebied

-Beide landen liggen centraal in Europa, hebben een goed spoor- en wegennet en internationale luchthavens

-Er bestaat al een sterke ICT-infrastructuur

-Het wereldcoachprogramma, het sociale luik en ecologische luik maken indruk. België en Nederland beloven -50 procent afval, -31 procent watergebruik, -87 procent energieverbruik, - 43 procent transport, onder meer door het aandeel van de fiets in de mobiliteit te verhogen van 1 tot 15 procent.

-De veiligheid is gegarandeerd

-De gezondheid en ziekenhuizen staan op peil
 

Negatieve punten:
-De Belgische wetgeving moet herzien worden, zodat de rechten van de FIFA-partners (sponsors) gevrijwaard blijven. Daarover zal een parlementair debat worden gevoerd.

-De wetgeving van beide landen op het vlak van de commerciële FIFA-rechten verzekert niet dat aan de eisen van de FIFA wordt voldaan. De FIFA wil een algemene belastingvrijstelling.

-Er zijn te weining trainingsfaciliteiten, oefenstadions en velden. In potentie kan aan de eisen worden voldaan, maar de garanties ontbreken

-Er zijn slechts 28.000 hotelkamers in plaats van de gevraagde 60.000. Langs de andere kant liggen beide landen centraal, zodat er in buurlanden kan worden overnacht

-De hotelkamers zijn te duur

-Samen een WK organiseren is een grote uitdaging. Meer details over de administratieve, logistieke en financiële uitdagingen zijn nodig

-Het FIFA-hoofdkwartier zou  in Amsterdam liggen, niet in Rotterdam en Brussel, waar de openingswedstrijd en finale worden gespeeld.

-Er moet gewerkt worden aan manieren om de verkeersstroom te verkleinen om transport van en naar stadions te verbeteren 

Beslissing in december
Op 2 december beslist de FIFA waar de WK's van 2018 en 2022 plaatsvinden. Voor 2018 krijgen de Lage Landen concurrentie van Australië, Engeland, Rusland en Spanje-Portugal.