Servië vraagt hulp Interpol in zoektocht Mladic
Foto: reuters
Servië heeft Interpol om hulp gevraagd om de meest gezochte oorlogsmisdadiger van Europa, Ratko Mladic, te lokaliseren. Dat heeft het hoofd van de Servische politie bekendgemaakt.

Het verzoek, dat werd gedaan bij het hoofdkantoor van de internationale politieorganisatie in Lyon, geeft aan dat de Servische autoriteiten vermoeden dat de Bosnisch-Servische oud-legerleider zich wellicht buiten Servië schuilhoudt.

Ratko Mladic, destijds het hoofd van de Bosnisch-Servische strijdkrachten tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995), is al vijftien jaar op de loop voor het gerecht.

Hij belegerde Sarajevo meer dan drie jaar met scherpschutters en zwaar geschut en is verantwoordelijk voor de executie van 8.000 mannen in juli 1995 in de door de VN beschermde moslimenclave Srebrenica.

Ook elders in Bosnië en Kroatië maakte Mladic zich schuldig aan genocide, moord, foltering en verkrachting, met de bedoeling grote delen van Bosnië-Herzegovina etnisch te zuiveren van moslims en Kroaten.

De politieke verantwoordelijken voor die oorlogsmisdaden zijn al uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal. Slobodan Milosevic werd in 2001 overgevlogen naar Den Haag en stierf op 11 maart 2006 in zijn cel. En in juli 2008 arresteerde de Servische politie Radovan Karadzic, die nu terechtstaat voor datzelfde tribunaal.