Bod op yoghurtmaker Yoplait
Foto: Yoplait
Het grootste zuivelbedrijf van Europa, de Franse groep Lactalis, heeft een bod uitgebracht op de Franse yoghurtmaker Yoplait.

Lactalis zegt niet hoeveel geld het voor het bekende yoghurtmerk biedt, maar Reuters vernam van een bron bij het dossier dat Yoplait op ongeveer 1,3 miljard euro gewaardeerd wordt, of meer dan 10 keer zijn jaarlijkse bedrijfswinst. Dat is minder dan de 1,5 miljard die de ceo van Yoplait, Lucien Fa, vorige week nog in een interview aanhaalde als waarde van zijn bedrijf.

Als de overname lukt, zou ze een Franse zuivelreus creëeren die in de hele wereld actief is.

Het niet-beursgenoteerde Yoplait wordt al maanden genoemd als kandidaat voor een overname, sinds het private equity-fonds PAI Partners deze zomer zei dat het zijn belang van 50 procent in het bedrijf wilde verkopen. Ook voedingsgiganten als Nestlé of General Mills, de verdeler van Yoplait in de VS, zouden belangstelling kunnen hebben.

De andere aandeelhouder van Yoplait, de Franse zuivelcoöperatie Sodiaal, herhaalde dat het zijn belang van 50 procent niet gaat verkopen. PAI Partners weigerde commentaar te geven op het bod van Lactalis.

Yoplait werd opgericht in 1964 en haalt een jaaromzet van 4,5 miljard euro. Lactalis, dat de merken Président, Lactel en Galbani bezit, had in 2009 een omzet van 8,5 miljard euro, waarvan ruim 40 procent in Frankrijk.