In de gevangenis van Doornik weigeren 28 gedetineerden om terug naar hun cel te keren nadat ze te horen kregen dat de cipiers morgen opnieuw zullen staken. De directie heeft de politie gevraagd om bijstand.

De cipiers beslisten dat ze vanaf woensdagmorgen om 06.00 uur opnieuw zullen staken bij gebrek aan personeel. Voor de 216 gedetineerden zal een strikt regime gelden, zo kondigde de directie aan.

Dat houdt in dat de gedetineerden niet op de binnenplaats kunnen, geen bezoek mogen ontvangen en er geen activiteiten zijn. Toen de gevangenen dit te horen kregen, weigerden er 28 terug naar hun cel te gaan.

'Ze vernietigde een hek en hadden scherpe voorwerpen in hun handen', zegt een cipier. 'De relschoppers hebben materialen van de werf in brand gestoken. Andere gevangenen gooien brandend papier uit hun cellen. We hebben alles geblokkeerd en hebben de gevangenis onder beveiliging gezet. We zijn klaar om te evacueren als het nodig is'.

Omstreeks 20.00 uur stelde de politie van Doornik zich op buiten de gevangenismuren. Agenten patrouilleren ook binnen de gevangenismuren. De gevangenisdirectie riep de hulp in van de federale reserve van de federale politie.