Van Rompuy krijgt kritiek over EU-kandidatuur Turkije
Foto: afp
= De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt heeft kritiek op Europees president Herman Van Rompuy. Bildt vindt het niet kunnen dat Van Rompuy in verklaringen over de uitbreiding van de Unie Turkije niet vermeld heeft.

Bildt, een sterke voorstander van de toetreding van Turkije, verwijst naar een toespraak die Van Rompuy eerder deze maand in Berlijn hield.

"Over de uitbreiding praten en daarbij enkel de landen van de westelijke Balkan vernoemen en Turkije vergeten, doet bij ons vragen rijzen. Dit is geen goede zaak", zegt de Zweedse minister. "Van Rompuy is voorzitter van de Europese Raad en moet staan voor wat de EU heeft beslist".

Turkije is kandidaat om lid te worden van de EU, maar die kandidatuur is omstreden. De EU-Commissie heeft eerder deze maand het jaarlijkse rapport over de Turkse kandidatuur vrijgegeven. Dat rapport is niet zo positief over de voortuitgang die Turkije maakt.

Vooral de patstelling rond Cyprus ligt moeilijk. Ook het statuut van Turkije is voer voor discussie. Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk verzetten zich steeds meer tegen een volwaardig lidmaatschap van Turkije.