GM maakt nieuwe aandelen duurder
Foto: rtr
Er is zoveel vraag naar aandelen van de Amerikaanse Autobouwer General Motors (GM) dat het bedrijf de prijs voor de bij de beursgang beschikbare aandelen verhoogt. Naar verwachting zal de beursgang 12 miljard dollar opleveren.

 De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft de uitgifteprijs van de nieuwe aandelen met zo'n 14 pct verhoogd omdat de aandelen vlot de deur uitgaan. De prijsvork van de beursgang (IPO) ligt nu op 32 tot 33 dollar per aandeel tegen 26 tot 29 dollar voordien.

Donderdag zal de beursgang een feit zijn. Het bedrijf wil tot 12 miljard dollar ophalen waar dit voordien 10,6 miljard dollar was. Het hele bedrijf wordt nu op 50 miljard dollar gewaardeerd

De autobouwer laat dinsdag ook weten dat het meer preferente aandelen zal uitgeven: 80 miljoen in plaats van 60 miljoen. Die preferente aandelen moeten nu 4 miljard dollar opleveren, een miljard meer dan eerst gepland.

De inkomsten dienen om de Amerikaanse belastingsbetaler voor een deel terug te betalen. GM is voor 61 pct in handen van de Amerikaanse overheid nadat die in 2009 met 50 miljard dollar over de brug kwam om de autobouwer van de ondergang te redden. Dat betekent dat de overheid wel verlies maakt bij de uitgifte van de nieuwe aandelen.