Aalst Carnaval erkend als werelderfgoed
Aalst Carnaval. Foto: Jimmy Kets
Unesco heeft Aalst Carnaval, het Krakelingenfeest en Tonnekensbrand (Geraardsbergen) en Houtem Jaarmarkt (Sint-Lievens-Houtem) voor België toegevoegd aan de lijst van het 'immaterieel werelderfgoed'.

Op de Representatieve Lijst staan al het Ros Beiaard en de Ommegangsreuzen van Dendermonde en de Heilig Bloedprocessie van Brugge. De Lijst wordt samengesteld op basis van de Unesco Conventie 2003 voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed. Het gaat voornamelijk om tradities, feesten, dansen, rituelen, verhalen, oude ambachten en geneeswijzen.

Culturele diversiteit

De bedoeling is om de culturele diversiteit in de wereld te vrijwaren, in beeld te brengen en ook de ontwikkelingslanden te helpen om die vormen van cultuur te beschermen.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) feliciteert de gemeentebesturen, maar wijst op een zwakte in Vlaanderen. 'De aandacht voor immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen groeit', aldus Schauvliege. 'Vlaanderen heeft onder meer aandacht voor het culinaire erfgoed, voor streekgebonden gastronomie en voor oude recepten en bereidingswijzen, maar ook voor traditionele sporten en zaken als het sinterklaasfeest.'

Toch vindt de minister het beleid nog te versnipperd. 'Ik wil in mijn langetermijnbeleid kansen geven aan erfgoedgemeenschappen opdat zij ons immaterieel cultureel erfgoed kunnen koesteren en verder doorgeven.'

Krakelingen

Een Krakeling is een hard, rond broodje met in het midden een opening. Het Krakelingenfeest in Geraardsbergen wordt ingeleid door een stoet met honderden figuranten die samenkomt op de Oudenberg. Daar worden honderden broodjes in het publiek gegooid. Een ervan is de 'Gouden Krakeling', die een waarde heeft van 740 euro. Dan is het traditie om een slok rode wijn met een levend visje erin uit een grote eeuwenoude schaal te drinken. Hoewel die traditie de voorbije jaren tegenstand krijgt van dierenbeschermers, lijkt ze toch in ere gehouden te worden.

Tonnekensbrand

Op dezelfde avond is er in Geraardsbergen ook de Tonnekensbrand op de Oudenberg. Na volksdansen wordt een met pek en stro overdekte ton in brand gestoken. Ook in de omliggende dorpen worden vuurtjes gestookt. Dan gaan alle aanwezigen - met fakkel - in stoet naar de Markt, waar de kermis echt kan beginnen.

Houtem Jaarmarkt

De jaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem is de enige overgebleven massa-veemarkt in openlucht in Vlaanderen.