In Ruisbroek zijn vijftien woningen onbewoonbaar verklaard. Het gaat om huizen in de omgeving van de Vaartstraat, Meerweg en Vanden Elschenstraat die dit weekend onder water liepen door de overstroming van het kanaal Brussel-Charleroi. De betrokken gezinnen hebben onderdak gevonden bij familie.

'Bij het bezoek van prins Filip maandag stelden we vast dat sommige woningen verzakkingen vertoonden', zegt burgemeester Lieve Vanlinthout (CD&V) van Sint-Pieters-Leeuw.

'Het gaat om oude, kleine rijwoningen die blijkbaar op zandgrond gebouwd werden. Op vraag van de brandweer is een studiebureau aangesteld dat maandagavond geadviseerd heeft deze woningen onbewoonbaar te verklaren en te laten evacueren', aldus Vanlinthout.

Woensdag gaat het studiebureau opnieuw ter plaatse om na te gaan of de schade  nog kan hersteld worden. 'Afhankelijk van hun conclusies moeten we voor die vijftien gezinnen mogelijk alternatieve huisvesting zoeken', aldus Vanlinthout.

Lot

In Lot  (Beersel) staan nog steeds een twintigtal woningen onder water. De brandweer pompt  het water weg dat zondag uit het kanaal Brussel-Charleroi wegstroomde, maar dat gaat traag.

De inwoners kunnen nog steeds niet in hun huizen. Aangezien de mogelijkheid om ze onder te brengen in het jeugdcentrum Hanenbos in Dworp er niet meer is, zoekt de gemeente naar nieuwe huisvesting.