Prins Joachim is dinsdagochtend begonnen aan zijn militaire vorming in het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Zuid in Aarlen. Hij werd vergezeld door zijn moeder, prinses Astrid, en minister van Defensie Pieter De Crem. Aan zijn kleding zal de jonge prins nog wat moeten werken, zijn roze broek vloekt nog met de militaire uitrusting.

De prins volgt de opleiding samen met 44 leeftijdgenoten die kozen voor een Vrijwillige Militaire Inlijving, ook wel Vrijwillige Militaire Dienst genoemd.

Joachim zal van zondagavond tot vrijdagmiddag op de basis in Aarlen vertoeven. Een keer per week krijgt hij de toestemming om 's avonds de basis te verlaten. Hij krijgt geen voorkeursbehandeling en zal verblijven in een kamer die plaats biedt aan maximaal zes soldaten.

In de eerste helft van 2011 zal prins Joachim nog een opleiding volgen tot wachtofficier op de brug aan de Nautische School van de Marine in Brugge.

Met de militaire opleiding treedt Joachim, de negende in lijn voor de troonsopvolging, in de voetsporen van zijn broer Amedeo en zijn ooms Filip en Laurent.