Bij een uitbraak van polio in Congo zijn al 128 mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten al 280 mensen door de ziekte verlamd.

Dat meldt de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC), dat ook een oproep lanceert voor de inzameling van 1,1 miljoen euro.

'De situatie is zeer ernstig. De epidemie verspreidt zich in een ongewoon snel tempo', aldus Christian Sedar Ndinga van de Congolese afdeling van het Rode Kruis.

De Congolese overheid kondigde op 9 november een nationaal noodplan af, en is van plan de hele bevolking in te enten tegen polio. Het IFRC stuurt alvast teams naar de getroffen regio's om de bevolking bij te staan.

Uitgeroeid

Eind vorige eeuw hoopte de Wereldgezondheidsorganisatie nog dat polio de tweede virusziekte zou zijn die door vaccinatie van de aardbol zou worden verdreven (na de pokken). Het pakte anders uit: in Afrika is nu meer polio dan tien jaar geleden.

De onverwachte opmars van het virus is een gevolg van een combinatie van religieuze waanideeën, oorlogen en een verslappend vaccinatiebeleid. 

Het poliovirus verspreidt zich via vervuild drinkwater of waswater. Het valt het zenuwstelsel aan en kan binnen een paar uur voor complete verlamming zorgen.