Nyrstar mag dan niet meer in de Bel20 noteren, de zinkspecialist domineerde na de verrassende kapitaalverhoging de Brusselse beursdag. Het aandeel ging stevig onderuit. De Brusselse beurs verloor net als de overige Europese beurzen stevig terrein en verloor 1,8 pct tot 2.608 punten.

Ook de Ierse schuldenperikelen speelden een rol.
De markten waren in de ban van de stijgende Ierse langetermijnrente, de groeiende twijfels over de effectiviteit van het stimuliplan van de Federal Reserve en de vrees voor een verhoging van de Chinese rente. Dat laatste speelde in Brussel vooral Bekaert parten. Het aandeel zakte 3,3 procent tot 71,93 euro.

De grondstoffenaandelen waren met een verlies van 4,3 procent de grootste dalers in Europa. In dezelfde sector voelden beleggers zich ’koud gepakt’ door de door Nyrstar aangekondigde kapitaalverhoging van liefst 500 miljoen euro. Een handelaar: "deze emissie van zowat de helft van de beurswaarde is te groot. We zien beleggers heel grote posities op de markt dumpen." Het aandeel tuimelde 12,9 procent tot 10,03 euro. Er verwisselden liefst 4 miljoen aandelen van eigenaar, tegenover een doorsneevolume van 800.000.

Het nieuws over de kapitaalronde werd voorafgegaan door een bericht maandagavond om 23 uur over een zeer grote overname. Nyrstar trekt 300 miljoen euro uit voor het Canadese Farallon Mining. "Op zich een fijne overname. Het gaat hier om een mijn die zink bovenhaalt tegen 500 dollar per ton, terwijl zink tegen meer dan 2.000 dollar noteert", zei een handelaar.

Enkel AB InBev (-2,1 pct, 42,37 euro) draaide op Brussel met 54 miljoen euro een hogere beursomzet dan Nyrstar (40,1 miljoen euro). Het aandeel profiteerde niet van het nieuws dat topman Carlos Brito in de raad van bestuur komt in de Mexicaanse brouwer Modelo. Voor Credit Suisse-analist Anthony Bucalo is het zonneklaar: op termijn fuseren AB InBev en Modelo, "wat de aandeelhouders van beide groepen ten goede zal komen".

De grootste daler in de Bel20 was - opvallend - het defensief geachte Telenet. Het aandeel zakte 3,7 procent tot 28,29 euro. Mogelijk lieten beleggers zich beïnvloeden door de plaatsing van schuldeffecten voor 100 miljoen euro. Nochtans dient de opbrengst van die plaatsing om de aandeelhouders extra bonussen via kapitaalverminderingen toe te kennen. De effecten hebben een coupon van 5,3 procent. Nabeurs liet Telenet weten dat de plaatsing afgerond is.

De vrees voor een Ierse wanbetaling duwde de Europese financiële aandelen 2,7 procent lager. Dexia (-3 pct, 3,06 euro) en Ageas (-2,4 pct, 2,12 euro) zakten mee in lijn met de sector. KBC (-1,3 pct, 29,14 euro) presteerde ondanks zijn grote aanwezigheid in Ierland relatief sterk.