Dertig jaar na hét sprookjeshuwelijk tussen Charles en Diana op 29 juli 1981 maakt Groot-Brittannië zich op voor een nieuw hoogtepunt. Het is nu officieel: prins William trouwt volgend jaar met zijn vriendin Kate Middleton.

Na jaren van speculatie is het zover: William en Kate gaan trouwen. Dat heeft 'Clarence House', de officiële residentie van Williams vader kroonprins  Charles, vanmiddag zelf laten weten.

De twee kennen elkaar al meer dan acht jaar. William en Kate, allebei 28 intussen, ontmoetten elkaar op de St. Andrews Universiteit in Schotland. Het koppel verloofde zich vorige maand op vakantie in Kenia.

Ring van Diana

William gaf Kate in Kenia een ring die nog gedragen werd door zijn overleden moeder Diana. De ring is met blauwe saffieren en diamanten bezet. Williams' vader prins Charles schonk hem in februari 1981 aan zijn toekomstige bruid Diana Spencer. Het juweel was destijds ongeveer 33.000 euro waard.

Toestemming

Volgens de officiële mededeling van Clarence House is prins Charles erg verheugd over het nakende huwelijk en heeft William ook Kate's vader om toestemming gevraagd.

De oudste zoon van Charles en wijlen Diana, tweede in lijn voor de troonopvolging, heeft ook koningin Elisabeth en andere dichte familieleden op de hoogte gebracht van het goede nieuws, wist de korte mededeling nog te zeggen.

Na de bruiloft trekken de twee naar Noord-Wales, waar prins William dienst doet bij de Royal Air Force.

Lente of zomer 2011

De bruiloft zal in de lente of de zomer van 2011 in Londen plaatsvinden, aldus Clarence House. En dat we verdere specificaties te zijner tijd wel zullen vernemen, zeggen ze nog.

Maar de Britse pers zou de Britse pers niet zijn, als er al niet volop gespeculeerd zou worden over tijd en plaats. Volgens The Daily Mail zou Westminster Abbey gevraagd zijn om het koninklijke huwelijk te organiseren in de tweede week van augustus.

Of dat klopt valt af te wachten, want vorige week wist dezelfde krant nog dat het huwelijk op 23 juli 2011 voltrokken zou worden in de St. George-kapel in Windsor.

Toen baseerde de krant zich voor haar speculaties op het bezoek van de ouders van Kate aan een privédomein van prins Charles. 'Een symbolisch bezoek', heette het toen, 'het teken dat de familie Middleton nu formeel welkom is binnen de koninklijke familie'.

30 jaar na Diana

Vast staat wel dat de vergelijkingen met het de ouders van William niet van de lucht zullen zijn. Toeval of niet, volgend jaar zal het namelijk dertig jaar geleden zijn dat het sprookjeshuwelijk bij uitstek plaatsvond. Op 29 juli 1981 stapten Charles en Lady Di in het huwelijksbootje.

Wachten tot volgend jaar op die gelijkenissen en verschillen is niet nodig: in Groot-Brittannië wordt ''Zelfbewuste Kate' nu al uitgebreid met haar betreurde schoonmoeder 'Verlegen Di' vergeleken.