Aandelenuitgifte duwt Nyrstar lager
Foto: freelance
Het aandeel Nyrstar verliest dinsdag rond 10 uur ruim 6,5 procent op de beurs van Brussel. De zinkgroep kondigde maandagavond aan haar kapitaal met maximaal 500 miljoen euro te willen verhogen door nieuwe aandelen uit te geven.

Nyrstar wil met de voorgestelde kapitaalverhoging bijkomende financiële middelen krijgen "die onze balans zullen versterken om ervoor te zorgen dat we de noodzakelijke financiële kracht hebben om verder onze strategie waar te maken", zei topman Roland Junck in het maandagavond verspreide persbericht.

Nyrstar benadrukte nog dat de kapitaalverhoging niet noodzakelijk is om de overname van het Canadese Farallon Mining te financieren. Nyrstar maakte maandag een vriendschappelijk bod van 296 miljoen euro bekend op de eigenaar van de Campo Morado-mijn in Mexico, die zink, koper, lood, goud en zilver bevat.

Een buitengewone algemene vergadering, op 14 december, moet de aandelenemissie nog goedkeuren. De kapitaalverhoging zou gebeuren met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders. De drie grootste aandeelhouders van Nyrstar, BlackRock Group, Glencore en Umicore, hebben al aangegeven dat ze de operatie zullen ondersteunen.