Chinese vliegtuigbouwer boekt eerste succes
Foto: epa
De Chinese vliegtuigbouwer Comac heeft een eerste bestelling binnengehaald voor honderd exemplaren van zijn C919. Het betekent voor Comac de eerste stap richting de doelstelling om in concurrentie te treden met Airbus en Boeing.

Comac, dat staat voor Commercial Aircraft Corporation of China, zal honderd C919's leveren aan de luchtvaartmaatschappijen Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Hainan Airlines, aan de Chinese leasingmaatschappij Guoyin Financial en haar Amerikaanse sectorgenoot GE Capital Aviation Services, aldus de krant Huanqiu Shibao. Meer details werden niet vrijgegeven.

De C919, die 168 passagiers zal kunnen vervoeren, is nog volop in ontwikkeling. De eerste testvluchten zijn gepland in 2014 en de eerste leveringen zouden voor 2016 zijn. De C919 moet een concurrent worden voor de Airbus A320 en de Boeing 737.

De Chinese regering richtte Comac op in 2008 om de Chinese afhankelijkheid van Airbus en Boeing op lange termijn te verminderen. Volgens de vliegtuigbouwer zal China de komende twintig jaar meer dan 3.750 passagiersvliegtuigen nodig hebben om aan de vraag te voldoen, bovenop het duizendtal exemplaren dat nu in dienst is.