Belgen kopen meer auto's
Foto: mhb
In Europa zijn in de maand oktober 1,027 miljoen nieuwe personenwagens verkocht, 16,6 procent minder dan in oktober 2009. België behoort tot de groep landen die het aantal auto-inschrijvingen wel ziet stijgen.

Het was de zevende maand op rij met een daling in Europa, zo blijkt dinsdag uit gegevens van de Europese beroepsvereniging van de autosector (ACEA).

Alle grote automarkten kenden in oktober een omvangrijke daling na het aflopen van de overheidsmaatregelen om de verkoop op te krikken de voorbije maanden. In Frankrijk, Duitsland en Italië daalde de verkoop in oktober met om en bij de 20 procent, in Italië met bijna 30 procent en in Spanje met bijna 37 procent.

Van januari tot en met oktober daalde de autoverkoop met 5,5 procent tot 11,28 miljoen exemplaren. Onder invloed van de overheidsstimuli was de autoverkoop vorig jaar en begin dit jaar fors gestegen tegenover het jaar ervoor, maar sinds april liggen de cijfers elke maand lager.

België gaat tegen de gemiddelde trend in met bijna 10 procent meer verkochte wagens in oktober en ruim 15 procent in de eerste tien maanden van het jaar.