Beterschap in Ninove
Foto: tom vierendeels
In het Oost-Vlaamse Ninove blijft het gemeentelijk rampenplan voorlopig van kracht, hoewel het waterpeil stilaan zakt. In Geraardsbergen trekt het water stilaan terug.

Het niveau van de Dender begint stroomopwaarts van het centrum in Ninove lichtjes te zakken. Het stadsbestuur verwacht dat binnen een drietal uren er ook een daling zal zijn in het stadscentrum zelf.

Er waren geen nieuwe evacuaties noodzakelijk. Op de Edingsesteenweg wordt dinsdagavond één baanvaak opengesteld voor het verkeer, met een snelheidsbeperking van 30 km/uur.

Een aantal scholen op de rechteroever blijven wel gesloten. Het secundair, kleuter- en lager onderwijs van het instituut Heilige Harten blijft tot en met vrijdag 19 november gesloten. De academie voor muziek, woord en dans sluit zeker tot en met woensdag, net als de stedelijke kleuterschool Parklaan en de Kaaischool De Kameleon.

Maandagavond werd het rampenplan in Ninove opnieuw afgekondigd nadat een muur van zandzakjes in het centrum het had begeven. Ruim vijftig woningen werden geëvacueerd.

Straten in Geraardsbergen zijn watervrij

In het centrum van Geraardsbergen zijn de straten ongeveer watervrij en worden de oevers van de Dender zichtbaar. De twee bruggen over de Dender in het stadscentrum blijven wel afgesloten. In deelgemeente Overboelare trekt het water geleidelijk aan terug, maar blijft het peil hoog.

De panne aan een elektriciteitscabine in Overboelare is hersteld. Verderop in deelgemeenten Schendelbeke, Idegem en Grimminge trekt het water ook terug naar de Dender. 

Aalst blijft in preventieve alarmfase

Ook in Hofstade bij Aalst lijken de grootste problemen achter de rug. In Aalst zelf is het gevaar geweken, maar de brandweer blijft preventief water overpompen van de Molenbeek naar de Dender.

Aalst neemt alle mogelijke preventieve maatregelen om watersnood te voorkomen, zegt het stadsbestuur. Brandweer, politie, medische diensten, logistiek en communicatie staan in verbinding met elkaar en houden zich klaar.

Het peil van de Dender wordt constant gevolgd en de technische diensten leggen een extra voorraad zandzakken aan. Alle rioolkolken worden gecontroleerd en waar nodig gereinigd.

Omdat het peil van de Dender hoog blijft op Aalsters grondgebied, raadt de stad aan om de Denderoevers en de jaagpaden te mijden.