Apple mag Beatles verkopen via iTunes
Foto: rr
Apple begint met de verkoop van nummers van de legendarische popgroep The Beatles via zijn online muziekwinkel iTunes.

Het nieuws werd maandagavond gemeld door de Wall Street Journal en enkele andere media, en Apple heeft het intussen bevestigd.

De losse albums kunnen er gedownload worden voor 12,99 euro, de dubbelalbums voor 19,99 euro en individuele nummers voor 1,29 euro. De volledige set met de geremasterde platen kan worden gedownload voor 149 euro. De release van die box bracht de Britten in 2009 op de derde plaats in de lijst met bestverkopende artiesten in de VS.

De verkoop van Beatles-muziek via iTunes werd bijna tien jaar lang geblokkeerd omdat Apple geen akkoord kon vinden met EMI, de platenmaatschappij die de rechten op de muziek van de Beatles beheert. 

De Fab Four en hun entourage lagen in conflict met de Californische computerfabrikant omdat het platenlabel van de band uit Liverpool ook Apple heet. Ook de prijs van de nummers en de bijhorende auteursrechten vormden een splijtzwam.

Dat leidde tot de contradictie dat de best verkopende platenwinkel ter wereld geen nummers had van de best verkopende muziekband aller tijden.

The Beatles, die zowat een halve eeuw geleden voor het eerst speelden, verkochten de voorbije tien jaar nog altijd meer dan 30 miljoen albums.

Paul McCartney, een van de twee nog levende Beatles, is opgezet met de overeenkomst. "Het is bijzonder om mee te maken dat onze muziek, die oorspronkelijk op vinyl uitkwam, ook in dit digitale tijdperk geliefd blijft", aldus McCartney in de mededeling van Apple.

iTunes heeft nu zowat alle grote artiesten in zijn portfolio, al blijven er nog een aantal gaten. Onder meer AC/DC en de in Amerika uitermate populaire artiesten Bob Seger en Kid Rock blijven opvallende afwezigen. Metallica en Led Zeppelin capituleerden de afgelopen jaren.