Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en de EU-ministers van Begroting hebben maandagavond geen akkoord gevonden over de Europese begroting 2011.

De kans is nu heel groot dat de Europese Unie op 1 januari het nieuwe jaar start met voorlopige twaalfden.

Het Verdrag van Lissabon schrijft voor dat het Parlement en de Raad na het opstarten van het overleg over de begroting 21 dagen de tijd hebben om een akkoord te vinden. Beide instellingen zaten maandag tot middernacht samen maar vonden geen vergelijk. Daarmee verstreek de deadline zonder resultaat.

'Er was nochtans een akkoord over de cijfers voor de begroting', betreurt Belgisch staatssecretaris van Begroting Melchior Wathelet na afloop. 'Over een flexibiliteit voor de begroting en een politieke verklaring (over hoe de begroting in de toekomst moet worden gespijsd, nvdr.) werd geen akkoord gevonden, en daarom weigerde het Parlement de begroting te stemmen.'

Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek zegt dat 'een duidelijke meerderheid van de lidstaten voor een akkoord was, maar een handvol landen het akkoord geblokkeerd hebben'. De begroting is geen deel van het probleem, zei Buzek, maar van de oplossing. 'De Europese begroting is een instrument om de crisis van antwoord te dienen.'

Het is nu aan de Europese Commissie om met een nieuw begrotingsvoorstel te komen. 'We zullen ons best doen om tegen het eind van het jaar alsnog een akkoord te vinden', zegt Buzek nog.