Al vroeg vanmorgen ontstond grote verkeershinder op de Brusselse binnenring en op de E40. Aanvankelijk werd gezegd dat de problemen het gevolg waren van een aannemer die te lang had doorgewerkt, maar dat blijkt niet te kloppen. Ook de aanhoudende mist verstoorde de ochtendspits.

Uit de eerste informatie bleek dat een aannemer op de E40 niet om 5 uur 's morgens gestopt was met wegenwerken, waardoor een lange file zou ontstaan zijn. Het agentschap Wegen en Verkeer zegt nu dat er twee werven waren, waardoor er verwarring ontstond.

'Een eerste aannemer verving veiligheidsstootbanden op de E40 ter hoogte van de aansluiting met de ring (tussen Groot-Bijgaarden en Zellik). Die aannemer is voor 5 uur 's morgens gestopt', zegt woordvoerder Anton De Coster.

'Een tweede werf was er op de binnenring tussen Asse en Wemmel. Daar had de aannemer de toestemming om tussen 5 en 6 uur 's morgens verder te werken en één rijstrook af te sluiten, wat ook gebeurde. De werken gebeurden dus conform de voorwaarden van het bestek, zodat er geen boetes komen.'

Op de E40 richting Brussel was er al voor 6 uur verkeershinder. Er stond een file vanaf Wetteren tot Groot-Bijgaarden. Het agentschap Wegen en Verkeer vermoedt dat de ochtendmist een belangrijke rol heeft gespeeld bij de files. Omstreeks 9 uur stond er nog meer dan 300 km file.