Woedende Haïtianen hebben maandag een kampement van Nepalese VN-militairen met stenen bekogeld en gedreigd het in brand te steken. Zij houden de Nepalezen verantwoordelijk voor de uitbraak van cholera die in de afgelopen drie weken meer dan duizend levens heeft geëist.

De betogers hebben het openbare leven in de noordelijke havenstad Cap-Haïtien grotendeels stilgelegd. Zij richten hun woede ook op andere VN-bases en bureaus van de Haïtiaanse nationale politie in de stad, meldt een verslaggever van de Haïtiaanse televisie.

VN-soldaten en Haïtiaanse politieagenten schoten traangas gaf om minstens duizend betogers bij de Nepalese basis te verspreiden. Zeker drie betogers zouden gewond zijn geraakt.

Cholera kwam de afgelopen honderd jaar niet voor in Haïti. Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat de bacterie die nu actief is afkomstig is uit Zuid-Azië. De verdenking is gevallen op een basis van Nepalese VN-soldaten, aan een zijrivier van de Artibonite.

De VN geeft toe dat de sanitaire omstandigheden op de basis te wensen overlaten, maar stelt dat de blauwhelmen niet verantwoordelijk zijn voor de cholera-uitbraak. Toch heeft er tot nog toe geen onafhankelijk onderzoek plaatsgevonden.

Over cholera bestaan veel angst en misverstanden in Haïti. President René Préval heeft de bevolking zondag in een toespraak voorgehouden dat goede hygiëne en afvoer van vuil water absoluut noodzakelijk zijn.

Cholera wordt verspreid via uitwerpselen, maar kan worden bestreden als mensen beschikken over schoon drinkwater en regelmatig hun handen kunnen wassen. In grote delen van Haïti zijn zulke omstandigheden na de verwoestende aardbeving van 12 januari echter niet aanwezig. Medische hulpverleners zijn daarom bang dat uiteindelijk honderdduizenden mensen ziek kunnen worden.