Profiteren van het opbrengstpotentieel van een aandelenbelegging, zonder uw oorspronkelijk belegde kapitaal in gevaar te brengen, dat is wat u met fondsen met kapitaalbescherming doet.

Fondsen met kapitaalbescherming kunnen ook in exotische indexen of aandelenkorven beleggen of in originele structuren. Zelfs dalende markten, hoge schommelingen op de markten of oplopende rentes kunnen een bron van meerwaarden worden. De waaier aan mogelijkheden bij KBC Bank is heel ruim.

Fondsen met kapitaalbescherming streven dus twee belangrijke beleggings- doelstellingen na: kapitaalbescherming en een eventuele meerwaarde.

Om de kapitaalbescherming op de eindvervaldag te verzekeren, belegt de beheerder van het fonds het totale bedrag van de inschrijvingen, dus de inlage van alle beleggers, in rentedragende beleggingen, bv. termijndeposito’s, overheidsobligaties, bedrijfsobligaties, gestructureerde obligaties, waarvan de restlooptijd een mix is van vervaldagen op korte en lange termijn.

Om meerwaarde te realiseren, kan het fonds bv. de ontwikkeling van een beursindex volgen. In de praktijk koopt het fonds geen aandelen van die beursindex, maar aandelenopties, meestal zogenoemde callopties. Die geven het fonds het recht aandelen te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Als de onderliggende aandelen (of beursindex) in waarde stijgen, neemt ook de calloptie in waarde toe. Die waardestijging zorgt voor het rendement.


Het boek ‘Kapitaalbeschermde beleggingsproducten in mensentaal uitgelegd’ van Jurgen Vandenbroucke geeft u meer inzicht in deze materie. (link)