John Higgins maakte dit weekend na een schorsing van zes maanden zijn comeback in de snookersport en deed dat in stijl. In het Duitse Hamm won hij het vijfde toernooi in het Euro Players Championship. In de finale nam de 35-jarige Schot zondag met 4-2 de maat van de Engelsman Shaun Murphy, 's werelds nummer zes.

Higgins is tijdens zijn schorsing van de eerste naar de vierde plaats op de wereldranking afgezakt. Door zijn toernooizege wint hij weer een plaatsje. Daarnaast mag hij ook 10.000 euro op zijn bankrekening bijschrijven.

'Ik was zonder veel verwachtingen naar hier gekomen', reageerde de 'Wizard of Wishaw'. 'De andere spelers zijn allemaal al vier of vijf maanden bezig. Als ik een paar wedstrijdjes kon spelen, was ik al tevreden geweest.

Ik wist wel dat ik goed was, maar dit is echt een verrassing. Geweldig. De andere spelers hebben me ook warm onthaald. Dat is bemoedigend, maar ik had niet anders verwacht. We kennen elkaar al zolang. Ze weten dat ik geen valsspeler ben.'

Higgins was sinds 2 mei geschorst. Hij werd vrijgesproken van betrokkenheid bij wedstrijdvervalsing, maar werd wel gestraft voor het niet melden van een poging tot omkoping. De drievoudige wereldkampioen was in in Kiev benaderd om in ruil voor een aanzienlijke som frames te verliezen. Higgins zei 'ja' op het voorstel, 'om er vanaf te zijn en daar zo snel mogelijk weg te geraken'. Later bleek dat hij in de val was gelokt door undercoverjournalisten van News of the World.