Bart Wellens ontsnapt aan dopingschorsing
Foto: *
De Waalse Gemeenschap voerde zaterdag een dopingcontrole uit na de cyclocross voor elites in Dottenijs. Dat gebeurde in zo'n lamentabele omstandigheden dat UCI-juryvoorzitter Edwin Kistemaker het in zijn rapport vermeldde. Ei zo na zorgde het gebeuren ook voor een schorsing voor Bart Wellens, omdat hij de controle bijna miste.

De tweevoudige ex-wereldkampioen had immers de terugreis al aangevat en was reeds in Gent vooraleer hij door zijn mecaniciens op de hoogte werd gebracht van de controle. Wellens moest op zijn stappen terugkeren, terwijl Gerben de Knegt door zijn landgenoot juryvoorzitter telefonisch moest verwittigd worden.

'Een controle waar veel op aan te merken viel', aldus Edwin Kistemaker. 'De dokter kwam pas toe toen de renners al in de slotronde waren. Hij had niet eens officieel papier bij zich om de namen van de te controleren renners te afficheren bij de finish. Dat heb ik hem moeten bezorgen. Omdat ik vreesde dat te veel renners niet op de hoogte zouden geraken, heb ik het ook via de geluidsinstallatie laten omroepen, wat eigenlijk volgens het reglement niet meer toegelaten is. De plaats van de controle was door de organisatoren ook niet aangeduid.

Chaos troef kortom. Maar gelukkig is het allemaal goed geëindigd. Gelukkig maar want stel je voor dat als gevolg van zo'n tekortkomingen renners zouden worden geschorst.'