Zondag viel op het Yas Marina-circuit van Abu Dhabi de ontknoping in een van de spannendste Formule 1-seizoenen in de geschiedenis. De Duitser Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) won de slotrace van het seizoen en maakte 15 punten achterstand op Fernando Alonso (Ferrari) goed om zo op het nippertje zijn eerste wereldtitel te veroveren. Om de druk van de ketel te houden, besliste de teamleiding van Red Bull-Renault om Vettel tijdens de race in het ongewisse te laten over zijn virtuele wereldtitel.

'Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik ben in ieder geval overgelukkig, daar bestaat geen twijfel over. Ik wist pas toen ik over de finish reed dat ik wereldkampioen was. In de laatste ronde zei een ingenieur me dat het er zeer goed uitzag. Ik vroeg me op dat moment zelfs af waarom hij zo nerveus klonk. Maar ik wist helemaal van niets want ik had niet op de beeldschermen gekeken. Toen ik over de streep reed, riep hij me toe dat ik wereldkampioen was', verklaarde de jongste wereldkampioen ooit na afloop van de thriller in Abu Dhabi.

'Het was fysisch en mentaal een ongelofelijk zwaar seizoen voor ons team, met veel hoogte- en dieptepunten', aldus de jonge Duitser na een slopend seizoen. Vettel stond gans het jaar mee bovenaan in de WK-stand, maar effende met drie overwinningen (Japen, Brazilië en Abu Dhabi) in de laatste vier races pas in de slotfase het pad naar zijn eerste wereldtitel.