De hevige regenval heeft dit weekend ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen en in het noorden van Frankrijk een groot aantal wegen en kelders onder water gezet. Ook Nederland werd getroffen, maar het waterpeil is bij onze noorderburen op heel wat plaatsen alweer aan het zakken.

In Noordrijn-Westfalen is de situatie zich zondag aan het herstellen, al worden op de Ruhr en haar zijrivieren wel nog steeds erg hoge waterstanden genoteerd.

De regen had zaterdag nog autosnelwegen laten overstromen. Duizenden hulpverleners werden ingezet. Op sommige plaatsen viel er op 24 uur tijd meer dan 70 liter water uit de hemel, de hoeveelheid neerslag die normaal gezien op een hele maand wordt genoteerd.

"In de nacht heeft het nog geregend, maar niet meer zo overvloedig als op zaterdag", aldus Fabian Ruhnau van de weerdienst Meteomedia zondag in Bochum. Een einde van de neerslag wordt maandag in de vroege uren verwacht.

Ook in het noorden van Frankrijk vielen er enorme hoeveelheden water naar beneden, waardoor zondag mensen geëvacueerd moesten worden en belangrijke wegen werden afgesloten. In Fourmies en Granville traden rivieren buiten hun oevers en overstroomden delen van de binnenstand.

In Nederland lijkt het overstromingsgevaar af te nemen. Het peil van de Maas is in de buurt van Maastricht sinds zondagmiddag opnieuw aan het zakken. Op andere plaatsen in de provincie Limburg stijgt het water wel nog altijd.

Het waterniveau zakt daarnaast nog in de provincie Brabant. Daar waren zaterdag akkers en weilanden op meerdere plaatsen ondergelopen. Op enkele plaatsen stonden straten blank.