Leterme en Peeters willen nu CD&V-voorzittersverkiezingen
Foto: rr
Premier Yves Leterme en minister-president Kris Peeters sturen aan op voorzittersverkiezingen bij hun partij, CD&V. 'We moeten met onze partij voorbereid zijn op alle scenario's', zei Peeters zondagmorgen in De zevende dag op Eén.

Deze week moet CD&V beslissen of ze voorzittersverkiezingen gaan organiseren. Ontslagnemend premier Yves Leterme gaf te kennen dat hij het geen slecht idee zou vinden om die nu te organiseren en ook Vlaams minister-president Kris Peeters is dat idee genegen. Deze feiten gaf hij al eerder aan in een interview met Het Nieuwsblad op zaterdag.

'Ik ben van mening dat we zo snel mogelijk een verkozen voorzitter moeten hebben die voldoende vuurkracht heeft om de onderhandelingen voort te zetten en tevens om voorbereid te zijn op alle andere scenario's zoals een nieuwe federale regering of nieuwe verkiezingen. Als dergelijke scenario's zich voordoen dan hebben wij een voorzitter nodig die met een mandaat van de leden de beslissingen kan realiseren', aldus Peeters.

Het vertrouwen van de CD&V-top in huidig voorzitter ad interim Wouter Beke is groot. 'Toen ik voorzitter was, was Wouter Beke een uitstekende ondervoorzitter. Ik denk dat iedereen binnen binnen de partij ervan overtuigd is dat Wouter dat zeer goed doet, terecht overigens', aldus Leterme.

Ook Kris Peeters was vol lof over de huidige interim-voorzitter. 'Wouter Beke voert de onderhandelingen nu al weken op een fantastische manier', zei Peeters.

Binnenkort moet er ook een nieuwe gouverneur komen in West-Vlaanderen. De naam van Leterme werd hiervoor al verschillende malen gesuggereerd, maar Leterme heeft geen interesse zegt hij: 'Ik ben daar absoluut geen kandidaat voor.'