Paus roept op tot 'grondige hervorming' van mondiale economie
Foto: rtr
Paus Benedictus XVI heeft zondag opgeroepen tot een grondige hervorming van het mondiaal economisch bestel. Enkele dagen na de G20 in Seoel vroeg hij de rijke landen om zich niet tegen de armste landen af te zetten.

Benedictus zei dat op het Sint-Pietersplein in Rome, voor enkele duizenden pelgrims. 'De huidige economische crisis, waar ook de vergadering van de G20-landen aan gewijd was, moet op de meest ernstige wijze in acht worden genomen', sprak de paus.

De crisis vraagt volgens hem om 'een krachtige boodschap tot een grondige hervorming van mondiaal economisch ontwikkelingsmodel'. 'De economieën van de rijke landen moeten niet op zoek gaan naar voordelige allianties die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de armste landen.'

Ook is volgens Benedictus de tijd gekomen om'"de landbouw te revalueren als onmisbare bron voor de toekomst, en niet enkel te beschouwen als een bron van het verleden'. Er moet een 'nieuw evenwicht' komen tussen landbouw, industrie en diensten, een evenwicht dat duurzame ontwikkeling mogelijk maakt.