Dodental uitbarsting vulkaan Merapi naar 240
Foto: epa
Het dodental door de uitbarsting van de Indonesische vulkaan Merapi is gestegen van 206 naar 240. Het dodental steeg doordat reddingswerkers meer lichamen hebben geborgen in een dorp dat vorige week werd bedekt door gloeiend hete as. Gevreesd wordt dat het dodental nog zal oplopen.

De vulkaan spuwde vrijdag meer gaswolken uit, maar voor zover bekend heeft dit niet tot nieuwe doden geleid. De vulkaan heeft 26 jaar geslapen, maar spuwt sinds eind oktober onophoudelijk as, stenen, gas en lava uit.
De verwachting is dat het dodental verder stijgt omdat sommige slachtoffers ernstige brandwonden hebben opgelopen. Ook komen nog mensen om door ademhalingsproblemen, hartaanvallen en andere ziekten die met de uitbarsting te maken hebben.

Dorpen in de buurt zijn bedekt door een dikke laag as. Ook daar wordt nog naar lichamen gezocht. De overheid vraagt mensen in de evacuatiecentra te blijven en niet naar hun huizen en boerderijen in de buurt van de vulkaan terug te keren.

Luipaarden vluchtten

Vrijdag zagen dorpelingen die hun oogst wilden controleren tot hun verbazing Javaanse jachtluipaarden die het natuurreservaat bij de vulkaan verlieten. 'Ik was bang dat ze het op mij hadden voorzien, dus ik rende zo snel als ik kon', zei Ahmad Sokidi. De beheerder van het reservaat denkt dat de luipaarden vluchten voor de voortdurende aardschokken, maar het kan ook komen doordat er nog maar weinig prooidieren over zijn in het gebied dat met het as is bedekt.

Het Javaanse jachtluipaard is een soort die alleen op het eiland Java voorkomt. Naar schatting leven er niet meer dan 250 in het wild, sommigen schatten zelfs dat er nog maar vijftig over zijn.