Aung San Suu Kyi roept Myanmar op tot eenheid
Foto: afp
Aung San Suu Kyi (65), de zaterdag vrijgelaten Myanmarese opposante, heeft zondag haar eerste publieke optreden gegeven na meer dan zeven jaar huisarrest. Op de hoofdzetel van haar partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) zei ze voor duizenden uitzinnige aanhangers dat ze 'wil werken met alle democratische krachten'.

'Ik voel geen enkele rancune tegenover diegenen die mij vastgehouden hebben. Ik geloof in de rechten van de mens en de rechtspraak', sprak Aung San Suu Kyi in Rangoon.

'Democratie', zo verwees ze naar haar jarenlange opgelegde stilzwijgen, 'dat is de vrijheid van meningsuiting'. Over haar verdere plannen zei ze het volgende: 'Ik heb de energie van de mensen nodig. Ik wil de stem van het volk horen en daarna zullen we beslissen wat we zullen doen'.

Het valt nog af te wachten of democratische eenheid in Myanmar meer dan alleen maar ijdele hoop kan zijn. De NLD boycotte vorige zondag de eerste verkiezingen in 20 jaar in Myanmar, maar verschillende kaderleden van de partij scheurden zich af om met een andere partij toch deel te kunnen nemen.

De komende weken zal duidelijk moeten worden of met de vrijlating van de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede deze verdeeldheid overstegen zal kunnen worden.

Ondertussen heeft de advocaat van Aung San Suu Kyi nogmaals bevestigd dat haar vrijlating onvoorwaardelijk is. Daarmee is dus definitief een einde gekomen aan haar huisarrest.