Van over de hele wereld stromen de opgeluchte reacties op de vrijlating van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi binnen. Zowel de Verenigde Naties, de Verenigde Staten als de Europese Unie roepen het regime in Myanmar op nu ook de andere politieke gevangenen vrij te laten.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft het over zijn 'diepe bewondering' voor Aung San Suu Kyi. 'Geconfronteerd met de onrechtvaardigheid waren haar moed en waardigheid een bron van inspiratie voor veel mensen over de hele wereld', klinkt het. Hij verwacht nu dat de opposante geen verdere restricties opgelegd krijgt en dat de autoriteiten in Rangoon op de ingeslagen weg verdergaan en 'alle resterende politieke gevangenen vrijlaten'.

Een gelijkaardig geluid komt uit Washington, waar president Barack Obama Aung San Suu Kyi 'een van (zijn) helden' noemt. 'Het Myanmarese regime ging ongelooflijk ver om haar te isoleren en het zwijgen op te leggen, maar ze bleef doorgaan met haar moedig gevecht voor democratie, vrede en verandering in Myanmar", aldus Obama, die uitkijkt naar de dag 'waarop alle Myanmaresen vrij zijn van angst en vervolging'.

De hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie, Catherine Ashton, vindt het 'essentieel' dat Aung San Suu Kyi zich voortaan onbeperkt kan bewegen en uitdrukken en dat de andere politieke gevangenen in Birma worden vrijgelaten. 'Dit zou een echte inclusieve dialoog mogelijk maken en het begin van een geloofwaardige overgang naar democratie', schrijft Ashton in een reactie. 'Ik spoor de regering in Myanmar ertoe aan zo'n dialoog te beginnen - onder anderen met Aung San Suu Kyi - om tot nationale verzoening te komen.' Europees Commissievoorzitter Barroso en voorzitter van het Europees Parlement Buzek vragen om gelijkaardige 'politieke verandering'.

Herman Van Rompuy hoopt als voorzitter van de Europese Raad dat Aung San Suu Kyi haar politieke strijd kan verderzetten en dat 'er democratie kan komen in Birma'.

Ook vanuit Berlijn weerklinkt de roep om de meer dan 2.000 overblijvende politieke gevangenen in vrijheid te stellen. Bondskanselier Angela Merkel noemt Aung San Suu Kyi 'een symbool van het wereldwijde gevecht voor mensenrechten' en 'een veel bewonderd voorbeeld'. De Franse president Nicolas Sarkozy zegt dat Parijs 'zeer goed de voorwaarden in het oog zal houden onder dewelke Aung San Suu Kyi van haar herwonnen vrijheid zal kunnen genieten'. Net als de Britse premier David Cameron vindt Sarkozy dat ze al veel langer vrijgelaten had moeten worden.

De regering in Japan heeft het over 'een stap vooruit' en hoopt op 'andere positieve maatregelen om de toestand van de mensenrechten te verbeteren'. De voormalige Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu heeft het tot slot over 'de hoop die nu aan de andere mensen van Myanmar geboden wordt'.

De Ierse band U2, die al jaren campagne voert voor Aung San Suu Kyi, reageert voorzichtig positief op het nieuws. 'We moeten waakzaam blijven totdat de Myanmarese machthebbers het volk dat ze besturen trouwer vertegenwoordigen', schrijft de groep van zanger Bono in een mededeling.

Een tiental jaar geleden schreef U2 het nummer Walk On als eerbetoon aan Aung San Suu Kyi. Nu ze op vrije voeten is, spreken de muzikanten over 'een gevoel van ingehouden vreugde'.

Ze vragen de militaire leiders in Myanmar om 'het bewijs van gezond verstand te leveren en deze gelegenheid aan te grijpen om tot een echte dialoog (met het volk, red.) over te gaan op het pad van de democratie'.