België wil vrijlating andere politieke gevangenen
Foto: belga
Aftredend vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) hoopt dat de vrijlating van Aung San Suu Kyi in Myanmar 'het begin kan vormen om eindelijk de democratische transitie te beginnen' in het land. Dat schrijft hij zaterdag in een mededeling. Hij herinnert eraan dat België de vrijlating wenst van al wie in Myanmar om politieke redenen gevangen zit.

De laatste verlenging met achttien maanden van het huisarrest van Aung San Suu Kyi gebeurde volgens Vanackere met 'louter politieke motieven'. 'Ze moesten verhinderen dat ze aan de verkiezingen van 7 november (2010, red.) zou deelnemen.'

Vanackere stelt vast dat die verkiezingen niet tot de gewenste democratische opening hebben geleid, 'ondanks de beperkte deelname door enkele onafhankelijke partijen'. Hij hoopt dan ook dat de vrijlating van Aung San Suu Kyi 'het beginpunt kan vormen om eindelijk de democratische transitie in Myanmar te beginnen'.

De Myanmarese overheid mag de Nobelprijswinnares nooit meer van haar vrijheid beroven en moet haar toestaan de politieke rol te spelen die haar toekomt. 'De Myanmarese overheid moet alle democratische geledingen in het land toelaten hun rol te spelen in de Myanmarese maatschappij', meent Vanackere.

In zijn persbericht herinnert de minister er ook aan dat België de vrijlating wenst van alle andere politieke gevangenen: 'Dit is de noodzakelijke voorwaarde voor het op gang brengen van een breed proces van nationale verzoening in Myanmar.'