Defensie heeft zaterdag voorlopig een vijftigtal militairen uitgestuurd op het terrein om de lokale autoriteiten te helpen bij het bestrijden van de wateroverlast. Het leger wordt vooral in Vlaanderen in gezet, aldus een militaire woordvoerder.

In de provincie Vlaams-Brabant zullen zaterdagavond  35 militairen op de been zijn, meer bepaald in Affligem (15), Lennik (10) en Herne (10).

In Oost-Vlaanderen snellen een twintigtal militairen van het 11de geniebataljon van Burcht de slachtoffers van overstromingen in en rond Oudenaarde te hulp. Vier militairen verlenen medische steun, preciseerde de woordvoerder.

Ook in Antwerpen kunnen eventueel een twintigtal soldaten ingeschakeld worden in de strijd tegen het noodweer.

In Waals-Brabant heeft het leger 2.000 zandzakjes aangevoerd.
Defensie kreeg ook de vraag naar een honderdtal veldbedjes en evenveel dekens. Het leger stelt ook drie rubberboten, twee generatoren en vijf pompen ter beschikking.

De officieren van dienst in de provinciale militaire commando's van Luxemburg, Namen, Luik, Henegouwen, West-Vlaanderen, Limburg en Brussel staan in contact met de provincies om een eventuele inzet van personeel en middelen van Defensie te coördineren, preciseerde de woordvoerder nog.