De E313 richting Hasselt ter hoogte van Ranst is een belangrijke risicolocatie voor nieuwe winterschade. Dat heeft automobilistenvereniging VAB vastgesteld. VAB dringt er bij minister Crevits op aan dat ze de rijstroken zonder uitstel aanpakt.

VAB-wegenwachters stelden vast dat de E313 in Ranst een 'zeer belangrijke risicolocatie' is. 'Daar werden vrij recent tijdelijke herstellingen uitgevoerd, maar de schade blijkt nu terug te keren', zegt VAB.

Dat de E313 veel vrachtverkeer moet slikken, is een van de verklaringen. Met de winter voor de deur vreest VAB dat de toestand van de snelweg snel zal verslechteren. 'Enkel een grondige reparatie, waarbij het wegdek volledig vervangen wordt, biedt een oplossing', waarschuwt VAB.

De automobilistenorganisatie roept Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) op om deze wegstrook zonder uitstel aan te pakken en de winterschade alsnog grondiger te herstellen.

VAB voegt eraan toe Crevits' huidige inhaalbeweging voor het herstel van het autowegennet te waarderen, maar vraagt zich af of er ook daarna blijvend structureel onderhoud voorzien wordt. 'De dramatische toestand op sommige wegstukken van de E313, is een rechtstreeks gevolg van een jarenlang slecht, of gewoonweg een afwezig onderhoud.'

VAB bemerkt dat fluisterasfalt, waarmee ook de E313 deels is uitgerust, meer onderhoud vergt dan andere wegbekledingen. VAB vraagt voor alle types wegdek een degelijk onderhoudsplan en structureel hogere onderhoudsbudgetten.