De Franse president Nicolas Sarkozy heeft François Fillon opnieuw aangesteld als eerste minister. Dat laat het Elysée zondag weten in een persbericht. Sarkozy herschikt dit weekend zijn regering met oog op de presidentsverkiezingen van 2012.

Zaterdagavond stuurden de diensten van de president al een persbericht de wereld in om te melden dat Sarkozy het ontslag van de regering had aanvaard. Sarkozy zette daarmee de eerste concrete stap naar de herschikking van zijn regeringsploeg met het oog op de presidentsverkiezingen van 2012.

De ’reshuffle’ van de Franse regering zat er al langer aan te komen. Sarkozy heeft alvast het hele weekend gereserveerd om zich over de kwestie te buigen en knopen door te hakken.

In zijn persbericht van zondag schrijft het Elysée dat 'de president van de Republiek François Fillon benoemd heeft tot eerste minister' en dat hij hem gevraagd heeft een nieuwe regering voor te stellen.

Met de herbenoeming van Fillon (56) komt een einde aan maandenlang gespeculeer. Al afgelopen zomer werd duidelijk dat Sarkozy de samenstelling van zijn regering zou omgooien om tegen 2012 weer in de gunst van de kiezer te komen. En al sinds die geruchten voor het eerst de ronde deden, klonk het dat minister van Ecologie Jean-Louis Borloo Fillon zou opvolgen aan het hoofd van de regering. Maar Fillon trekt nu dus toch aan het langste eind.

Volgens verschillende bronnen binnen de UMP, de partij van Sarkozy en Fillon, zou de nieuwe regering tegen zondagavond bekend moeten zijn. Verwacht wordt dat burgemeester van Bordeaux Alain Juppé zijn intrede maakt en dat Bernard Kouchner bedankt wordt voor bewezen diensten als minister van Buitenlandse Zaken.

Nicolas Sarkozy geniet bij de Fransen erg lage waarderingscijfers. Met een herschikking van zijn ploeg hoopt hij tegen 2012, wanneer hij opnieuw verkozen wil worden als president, het hart van Frankrijk terug te winnen.