In Myanmar heeft het militaire regime oppositieleidster Aung San Suu Kyi (65) vandaag vrijgelaten. De Nobelprijswinnares heeft van de laatste 21 jaar vijftien onder huisarrest doorgebracht. Haar straf is vandaag afgelopen. Ze heeft haar aanhangers opgeroepen om ‘samen te werken aan de toekomst van het land’.

De voorbije dagen deden geruchten de ronde dat de Myanmarese oppositieleidster zou worden vrijgelaten. Zaterdag is haar het vrijlatingsdocument voorgelezen. Na ondertekening kon ze haar woning in Yangon als een vrij persoon verlaten. De strenge bewaking en hekken aan het huis werden opgegeven. Duizenden sympathisanten verzamelden zich voor haar huis en juichten en zongen toen een lachende Suu Kyi, in traditionele kledij en met een bloem in haar haar, bij de toegangspoorten van het complex waar ze woont verscheen.

Aung San Suu Kyi nodigde de mensen ook uit om naar haar te komen luisteren zondag op haar partijzetel. Door het gejoel van de bijeengetroepte medestanders, konden haar woorden bijna niet worden verstaan. 'Als we samenwerken, dan kunnen we ons doel bereiken. We hebben veel te doen', zei ze.

Aung San Suu Kyi vecht al sinds eind de jaren '80 voor democratie in Myanmar. In 1990 won haar partij van de verkiezingen, maar die uitslag werd niet erkend. Sindsdien heeft ze bijna voortdurend in de gevangenis gezeten of onder huisarrest gestaan. In 1991 heeft ze de Nobelprijs voor de Vrede gekregen.  Intussen heeft ze van het Noorse Nobelcomité een uitnodiging ontvangen om in Oslo haar Nobelprijs te komen oppikken.

De laatste sanctie kwam in 2009. Ze had een veiligheidswet gebroken door een Amerikaan twee dagen in haar woning te ontvangen die naar haar huis was gezwommen. Ze kreeg opnieuw 18 maanden huisarrest. Dat arrest liep zaterdag af.

Zonder voorwaarden

Haar vrijlating komt een week na verkiezingen die de junta ruimschoots won, maar die door critici een farce worden genoemd, bedoeld om de macht van de generaals te consolideren.

Volgens een hoge verantwoordelijke van het regime in Rangoon houdt haar vrijlating geen voorwaarden in. Het is echter onwaarschijnlijk dat de generaals zullen toestaan dat Suu Kyi, die in het verleden enorme hoeveelheden mensen op de been kon brengen, actief en in het openbaar haar doel -democratie in Myanmar- nastreeft.

Suu Kyi is van plan haar partij te helpen om de aantijgingen van verkiezingsfraude te onderzoeken, aldus Nyan Win, advocaat en woordvoerder voor de Nationale Liga voor Democratie (NLD) is. De NLD is, hoewel verboden als politieke partij, mateloos populair als sociale beweging.

Zoon geen visum

Haar zoon Kim Aris, die in Groot-Brittannië woont, hoopt zijn moeder voor het eerst in tien jaar weer te zien. Hij kreeg van de junta geen visum om haar te bezoeken. De overleden man van Suu Kyi, de Britse wetenschapper Michael Aris, voedde hun zonen op in Groot-Brittannië. Zoon Alexander Aris woont in de Verenigde Staten.

Michael Aris overleed in 1999 op 53-jarige leeftijd aan kanker. In de drie jaar voor zijn dood werden visumaanvragen geen enkele keer gehonoreerd, zodat hij zijn vrouw niet meer kon bezoeken. Suu Kyi had Myanmar kunnen verlaten om haar familie te zien, maar ze besloot dat niet te doen uit angst dat de junta haar het land niet meer in zou laten.