Alain Courtois: 'We zijn klaar voor WK'
Foto: Belga
'Toen we het idee lanceerden om het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022 naar de lage landen te halen, hebben velen ons gek verklaard. Maar nu zijn we vier jaar later en staan we er nog altijd. We zijn klaar om over twintig dagen onze kandidatuur met verve te verdedigen', verklaarde Alain Courtois vrijdag op een persconferentie van het HollandBelgium Bid in Parijs.

Die persconferentie moest sterk ingekort worden. De Belgisch-Nederlandse delegatie had bijna vier uur vastgezeten in het drukke verkeer in de Franse hoofdstad en zou de eindbestemming uiteindelijk met de metro bereiken. 'Maar l'Equipe en de andere belangrijke Franse media hebben op ons gewacht.' Courtois liet ook de kans niet onbenut om te herhalen dat als het WK naar België en Nederland komt, er gratis twee miljoen fietsen ter beschikking gesteld zullen worden, zodat de fans zich makkelijk, en op ecologische wijze, naar het stadion kunnen begeven.

'Onze kandidatuur staat op punt. We kunnen niet meer doen. Maar de teerling is nog niet geworpen. We kunnen nog stemmen voor ons winnen. We gaan ons wel niet aan hollywoodtoestanden wagen. Daar zijn landen als Rusland en Engeland veel sterker in. Wij leggen de klemtoon op ecologie, mobiliteit en op de Belgische en Nederlandse know-how. Veel van onze bedrijven hebben al bewezen wereldtop te zijn.'

Op 2 december wordt de Belgisch-Nederlandse kandidatuur in het Zwitserse Zürich officieel voorgesteld. Daar zal ook ontslagnemend premier Yves Leterme bij aanwezig zijn.