'Staking ligt niet aan basis van sluiting'
Foto: pn
De sociaal bemiddelaar in het dossier Brink's hekelt vrijdagavond de houding van de directie van de waardetransporteur en stelt dat de directie 'klaarblijkelijk niet ter goeder trouw onderhandeld heeft'.

Jean-Marie Fafchamps, voorzitter van paritair comité 317 (bewakingsdiensten) en sociaal bemiddelaar in het dossier Brink's, geeft in een persbericht aan niet akkoord te zijn met 'de verklaringen van de firma Brink's dat de staking aan de basis zou liggen van de sluiting'.

Hoewel het klopt dat het bedrijf al vijf jaar geld verliest en dat verschillende maatregelen genomen zijn, zonder succes, 'heeft het bedrijf het probleem van de loonkost nooit aangehaald waar het dat had moeten doen, te weten bij de syndicale afvaardiging en bij de sociaal bemiddelaar', aldus Fafchamps.

'De passiviteit van de directie valt niet uit te leggen, behalve in de hypothese dat het scenario van een faillissement reeds vast lag en dat het de bedoeling was om de verantwoordelijkheid daarvoor in de schoenen van de vakbonden te schuiven', aldus de sociaal bemiddelaar.

'De strategie gevolgd door de directie van Brink's houdt geen rekening met, en minacht zelfs het Belgische model van sociaal overleg, zoals bij wet vastgelegd', besluit hij.