Brink’s Diamond & Jewelry, een zusterbedrijf van Brink’s Belgium, heeft dan toch een tijdelijke licentie gekregen voor waardetransporten. Dat zegt een woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom.

Diamond & Jewelry organiseerde enkel waardetransport, met name van diamanten. Het zusterbedrijf van Brink’s had een licentie aangvraagd om waardetransporten te vervoeren. Maar dat was bevroren, in afwachting van het sociaal conflict bij Brink’s.

Met de aanvraag tot faillissement is het sociaal conflict beslist en krijgt het bedrijf toch een tijdelijke licentie, luidt het bij Binnenlandse Zaken. 'Alle voorwaarden zijn vervuld, niets staat dat in de weg', aldus de woordvoerster. Het gaat om een tijdelijke licentie. Een definitieve vergt 6 à 8 maanden. Het bedrijf kon een tijdelijke licentie krijgen, omdat zusterbedrijf Brink’s een volwaardige licentie had.

Dat door de licentie 30 jobs veilig worden gesteld is een reden waarom de licentie werd goedgekeurd, luidt het nog. Het gaat om personeel dat wordt overgenomen van Brink’s. Onder welk statuut die mensen gaan werken, is niet bekend.

Vakbonden woest

De vakbonden zijn woest op minister Turtelboom wegens de tijdelijke licentie. Volgens Marc Geerinck van het ACV breekt ze op die manier voor de tweede maal in bij een sociaal conflict. 'Dit is nooit gezien. Ze moet zich niet mengen.'

De vakbonden vrezen dat Brink’s via de tijdelijke licentie een goedkope doorstart zal maken.