Het Hof van Beroep in Brussel heeft de schorsing van het TAS voor Iljo Keisse opgeschort. De wielrenner mag hierdoor over twee weken starten in de Zesdaagse van Gent.

Het Brusselse hof van beroep heeft vrijdag een voorlopig einde gemaakt aan de schorsing van twee jaar die het sporttribunaal TAS in Lausanne wielrenner Iljo Keisse had opgelegd. Volgens het hof van beroep, zetelend in kort geding, zijn er ernstige vragen te stellen bij de procedure voor het TAS.

Het hof wil daarover meer duidelijkheid krijgen op een nieuwe zitting, maar heeft ondertussen de schorsingsbeslissing opgeschort. De Internationale Wielerbond UCI moet Keisse nu laten koersen, op straffe van een dwangsom.

Met zijn uitspraak heeft het Brusselse hof van beroep de beslissing van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg in kort geding ongedaan gemaakt. Die had zich onbevoegd verklaard omdat er in Zwitserland een procedure mogelijk was tegen de uitspraak van het TAS.

'Heel wat problemen met procedure TAS'

'Het hof van beroep heeft zich wel bevoegd verklaard', zegt Keisse's advocaat Walter Van Steenbrugge, 'en heeft vastgesteld dat er op het eerste gezicht heel wat problemen zijn met de procedure voor het TAS, meer bepaald met de rechten van verdediging. Het hof vraagt zich af of die procedure wel verenigbaar is met de internationale openbare orde.'

Om meer duidelijkheid te krijgen, heeft het hof een nieuwe zitting voorzien, op 11 april 2011. 'Ondertussen wordt de schorsingsbeslissing van het TAS buiten werking gesteld', gaat de advocaat voort. 'Het hof zegt met zoveel woorden dat het UCI het arrest moet naleven, op straffe van een dwangsom van 100.000 euro. Iljo Keisse kan dus weer koersen.'

Positieve test op Gentse Zesdaagse 2008

Keisse testte op de slotdag van de Gentse Zesdaagse in november 2008 positief op het gebruik van cathine en HCT, maar hij werd na een procedureslag door de Disciplinaire Commissie van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) op 2 november 2009 vrijgesproken.

Het WADA (Wereld-Antidopingagentschap) tekende echter beroep aan bij het Internationaal Sporttribunaal TAS, dat hem begin juli toch voor twee jaar schorste.

Rechter onbevoegd

Keisse trok naar de kortgedingrechter omdat zijn rechten van de verdediging meermaals zouden geschonden zijn. Nadat de zaak eerst twee keer werd uitgesteld, kreeg Keisse eind september te horen dat de rechter zich onbevoegd verklaart en dat hij dus geschorst blijft.

Keisse ging opnieuw in beroep en kreeg, nadat de zaak opnieuw enkele keren uitgesteld werd, vrijdag dus gelijk voor het Hof van Beroep in Brussel. Keisse kan hierdoor over twee weken deelnemen aan de Zesdaagse van Gent.