De raadkamer van Doornik heeft vrijdag de aanhouding van de ouders van Younes verlengd. Beiden worden nu verdacht van doodslag. De advocaat van Younes' vader kondigde al aan dat hij in beroep gaat tegen de verlenging. De moeder heeft nog niet beslist of ze in beroep zal gaan.

Dinsdag werden beide ouders nog in verdenking gesteld voor opzettelijke slagen en verwondingen zonder de intentie te doden. Dit is nu aangepast naar de zwaardere kwalificatie doodslag. De ouders blijven alle beschuldigingen ontkennen.
 
De procureur des konings van Doornik, Marie-Claude Martens, bevestigde vrijdag dat de feiten niet langer als 'onopzettelijke doding zonder de intentie te doden' gekwalificeerd worden maar als 'doodslag'. Deze omschrijving is, net als de eerste kwalificatie, voorlopig.

'De dood van Younes was niet accidenteel, maar ik kan of wil hier niet verder op ingaan in dit stadium van het onderzoek', aldus de procureur.

Xavier Magnée, de advocaat van Younes' vader Mohammed Jratlou, gaat in beroep. 'We tekenen maandag beroep aan bij het hof van beroep van Bergen', zei Magnée. 'Ik blijf ervan overtuigd dat het overdreven is de feiten als doodslag te kwalificeren. Hoe kan men denken dat de ouders van een Marokkaanse gezin met twee prachtige zoontjes zich zelfs maar zouden kunnen voorstellen dat ze een van hun kinderen zouden vermoorden?' Dat van doodslag gesproken wordt, wijst volgens de advocaat op 'de zwakheid van de argumenten' van het parket.

Advocaat Xavier Magnée gaf na de zitting van de raadkamer van Doornik wel toe dat er inderdaad bloedsporen van het jongetje waren gevonden in het huis van het gezin Jartlou, maar niet op het trottoir of in de koffer van de auto.

Younes verdween in de nacht van 25 op 26 oktober 2009 uit zijn woning in Le Bizet. Pas op 10 november vonden twee binnenschippers zijn lichaam in het ijskoude water van de Leie.

Het onderzoek naar de dood van Younes kreeg deze week een nieuwe wending. Na een huiszoeking maandag, werden zijn ouders aangehouden. De onderzoeksrechter zou ernstige aanwijzingen hebben dat minstens één van beiden het kind verstikte.