Een menselijke vergissing zou ertoe geleid hebben dat gisteren aardgas voortijdig onder hoge druk in een aftakking van de gasleiding in Rotselaar terechtkwam. Dat veroorzaakte een drukexplosie en een lek waardoor een duizend mensen op de grens van Rotselaar, Holsbeek en Leuven moesten geëvacueerd worden.

Volgens een eerste onderzoek door gasbeheerder Fluxys situeerde het lek zich niet op de nieuwe leiding die daar in gebruik werd genomen, maar op een aftakking die nog niet operationeel was.

Het onderzoek van Fluxys zou uitgewezen hebben dat aardgas door een menselijke vergissing voortijdig onder hoge druk in die aftakking terechtkwam. De nieuwe leiding werd uitvoerig getest voor ze in gebruik werd genomen, zegt Fluxys, en het is volgens de gasbeheerder uitgesloten dat een structureel gebrek aan de infrastructuur het incident zou veroorzaakt hebben.

Duizend mensen geëvacueerd

Door de drukexplosie en het daaropvolgende lek op de grens van Rotselaar, Holsbeek en Leuven moesten gisteren honderden gezinnen geëvacueerd worden. Niemand raakte gewond, maar er was nogal wat paniek, onder meer omdat het de explosie met behoorlijk wat kabaal gepaard ging. Het provinciale rampenplan werd afgekondigd

E314 afgesloten, treinverkeer stilgelegd

Ook het verkeer ondervond flink wat hinder. De aanpalende E314-autosnelweg werd in beide richtingen urenlang volledig afgesloten tussen Aarschot en Leuven. Dat leidde tot enorme files op de gewestwegen in en rond Leuven. Ook het treinverkeer tussen Aarschot en Leuven lag de hele namiddag stil.

Rond 18.30 uur was het gevaar geweken en konden de geëvacueerde bewoners naar hun woning terugkeren. De E314 werd weer opengesteld, het treinverkeer had zich een uur eerder al op gang getrokken.