VN verwachten 200.000 cholerapatiënten in Haïti
Foto: photo news
De cholera-epidemie kan volgens schattingen van de Verenigde Naties zowat 200.000 mensen in Haïti infecteren. De prognose is gebaseerd op het werk van de hulporganisaties ter plaatse, zegt Elisabeth Byrs van het VN-agenstschap voor humanitaire zaken (OCHA) vrijdag in Genève. Er zou ongeveer 164 miljoen dollar (120 miljoen euro) nodig zijn voor dringende hulp.

De epidemie houdt ondertussen ook hoofdstad Port-au-Prince in haar greep, zo meldt Artsen Zonder Grenzen. 'Ziekenhuizen worden overspoeld met patiënten', klinkt het. De ngo schroeft de behandelcapaciteit voor cholerapatiënten op van 400 naar 1.000 bedden.

In heel Haïti hebben teams van Artsen Zonder Grenzen nu al meer dan 10.000 vermoedelijke choleragevallen behandeld. 'Onze teams krijgen zeven keer meer patiënten binnen dan drie dagen geleden. In de sloppenwijk Cité Soleil, in het noorden van de stad, hadden we woensdag 216 nieuwe cholerapatiënten, dat waren er eerder maar dertig. De mensen komen van overal, zowel uit de sloppenwijken als uit de meer welgestelde buurten', verklaart Stefano Zannini, een van de coördinatoren van Artsen Zonder Grenzen in Haïti.

De ngo benadrukt ook dat de hulpverlening bemoeilijkt wordt door een tekort aan ruimte, gebrek aan infrastructuur en te weinig schoon water, hygiëne en sanitaire voorzieningen.