De Civiele Bescherming is vrijdagochtend begonnen met het vullen en verdelen van zandzakjes. Dat meldt de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken vrijdag.

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voorspelt vanaf zaterdagochtend op verschillende plaatsen problemen door overstromingen. Een aantal brandweerdiensten uit bedreigde regio's vroeg al om een voorraad zakjes.

Vijf vrijwilligers van de Civiele Bescherming in Liedekerke zijn sinds vrijdagochtend druk bezig met het verdelen en vullen van zandzakjes. Ze laten non-stop twee zandzakmachines draaien. Elke machine vult per uur ongeveer 300 zakken. De Civiele Bescherming Liedekerke heeft permanent al ongeveer 600 zandzakjes in voorraad.

De brandweer van Halle en die van Geraardsbergen vroegen al elk 250 zakjes, die vooral gebruikt zullen worden om huizen te beschermen.
Als een aantal burgemeesters om de hulp van de Civiele Bescherming vraagt en als zware middelen nodig zijn, zal de provinciegouverneur de hulp coördineren.

Vrijdag waren er al niet-kritieke overstromingen op sommige plaatsen. Omdat vanaf vrijdagmiddag opnieuw veel regen verwacht wordt, is de kans volgens de VMM zeer groot dat zaterdag alarmdrempels overschreden zullen worden. Het gevaar is het grootst langs de kleinere waterlopen in gebieden waar de bodem reeds verzadigd is door de neerslag van de afgelopen dagen.