Vijf Europese leiders kalmeerden de financiële markten vanochtend met de belofte dat beleggers in Europese staatsobligaties al hun geld zullen terugzien. De druk op de Ierse markt nam na de verklaring wat af.

De spreads tussen de Ierse en de Duitse obligatierendementen - een belangrijke graadmeter van het vertrouwen in de Ierse financiële capaciteit - daalde vanmorgen tot 635 basispunten. Eerder deze week werd nog een recordhoogte van 700 basispunten bereikt. Ook de druk op de andere perifere landen van de eurozone, zoals Griekenland en Portugal, nam wat af.

De verklaring komt niet van de Europese Commissie, maar van de ministers van Financiën van Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië, die elkaar ontmoetten tijdens de top van de Groep van 20 (G20) in het Zuid-Koreaanse Seoel.

Ierland heeft de Europese "solidariteit" al verwelkomd. "Onze EU-partners hebben hun volledig vertrouwen bevestigd in de begrotingsstrategie van de regering", aldus de Ierse minister van Financiën, Brian Lenihan, in een mededeling. "Ik verwelkom de solidariteit met Ierland die door onze Europese partners en de G20 is uitgedrukt".