De stad Antwerpen stelt in haar gebouwen toiletten open voor het publiek. Al wie in de buurt is, kan daar gebruik van maken.

Het gaat om 58 locaties waar het sanitair tijdens de openingsuren toegankelijk is. Daarnaast zijn er 32 toiletten op het openbaar domein, onder meer in parken. Antwerpen maakt volgend jaar ook werk van duidelijke signalisatie voor alle publiek toegankelijke toiletten op stadslocaties. Dat maakt de stad vrijdag bekend in een persbericht.

'Sinds 2009 werkt de stad Antwerpen aan de openbare toiletten op haar grondgebeid. De bestaande toiletten werden opgeknapt. Daarnaast stelt de stad waar mogelijk het sanitair in haar gebouwen open voor publiek. Ondertussen zijn er in totaal 90 toiletten openbaar of toegankelijk voor publiek', luidt het. Het gaat om een totale investering van 600.000 euro.

Het stadsbestuur benadrukt dat bij nieuwbouw en grote verbouwingswerken aan stedelijke locaties voortaan altijd rekening zal worden gehouden met de toegankelijkheid van de toiletten voor alle bezoekers. Op dit moment is het sanitair van onder meer het stadhuis en een aantal musea toegankelijk tijdens de openingsuren. Volgend jaar komen er op het openbaar domein nog enkele toiletten bij.

Van de huidige 90 toiletten zijn er 30 integraal toegankelijk, zodat ook personen met een kinderwagen of rolstoel eenvoudig binnen kunnen. Op vijftien van deze locaties is er bovendien een luiertafel.