Proces-Chebeya opgeschort tot begin december
Floribert Chebeya Foto: belga
In de Congolese hoofdstad Kinshasa is vrijdag het proces over de moord op mensenrechtenactivist Floribert Chebeya opgeschort tot 3 december. Acht Congolese politieagenten, onder wie de chef van de speciale diensten, staan terecht voor het militaire hof.

De 47-jarige Floribert Chebeya, stichter en voorzitter van de ngo Voix des sans voix (VSV), werd op 2 juni in Kinshasa dood aangetroffen in zijn wagen, de dag nadat hij een afspraak had met de politiechef, generaal Numbi. Die ontmoeting had echter nooit plaats en Numbi is sindsdien geschorst. Hij wordt - hoewel hij een hoofdverdachte is - niet vervolgd op het proces omdat het militaire hof hem niet kan berechten.

De chauffeur van Chebeya, die de mensenrechtenactivist naar de afspraak vergezelde, wordt nog altijd vermist.

Naast kolonel Daniel Mukalay, chef van de speciale diensten van de nationale politie, staan dus nog zeven anderen terecht, onder wie drie majoors. Ze worden beschuldigd van ontvoering, moord, terrorisme, samenzwering en het zoekmaken van wapens. Drie van de verdachten zijn nog voortvluchtig.

Uitstel

Na de identificatie van vijf van de acht verdachten die aanwezig waren op de openingszitting, vroegen de advocaten van de burgerlijke partijen om de voorlezing van de beschuldigingen uit te stellen naar 10 december.

Door deze vertraging zouden sommige van hun buitenlandse collega's een visum kunnen verkrijgen, waardoor ze het proces kunnen bijwonen. Ook zou er in die periode gezocht kunnen worden naar een rechtszaal die beter geschikt is. Vrijdag moest een groot deel van de aanwezigen immers noodgedwongen blijven rechtstaan.

De advocaten legden ook uit dat ze meer tijd nodig hebben om het lijvige dossier van 1.600 pagina's door te nemen, dat hen slechts 48 uur voor de aanvang van het proces werd toegestuurd.

De advocaten van de beschuldigden vroegen een uitstel van maximaal twee weken. Uiteindelijk besliste de rechter om de zitting op 3 december te hernemen. Als er geen betere locatie gevonden wordt, zal het proces die dag plaatsvinden in de centrale gevangenis van Makala in Kinshasa.