Recordbedrag voor porseleinen Chinese vaas
Foto: afp
Een achttiende-eeuwse Chinese vaas heeft op een veiling in Londen een bedrag van 51 miljoen euro (43 miljoen pond) opgebracht. Het is vermoedelijk een van de hoogste bedragen dat ooit voor een Chinees kunstobject is betaald. Dat werd vrijdag meegedeeld door het Londense veilinghuis Bainbridges.

Het gaat om een 40 centimeter hoge porseleinen vaas uit de Qing-dynastie ten tijde van keizer Qianlong. De vaas is geel en hemelsblauw, met een vismotief aan de voorkant. 

De waarde van het voorwerp werd tussen de 800.000 en 1,2 miljoen pond geraamd, maar uiteindelijk veranderde de vaas voor 43 miljoen pond van eigenaar. De, vermoedelijk Chinese, koper betaalde ook nog eens een bijkomende premie van 8,6 miljoen pond aan de veilingmeester.

De vaas werd gevonden tijdens een grote schoonmaakactie in een huis in Groot-Brittannië. De broer en zus die de porseleinen vaas op zolder ontdekten, hadden geen idee van de familieschat die ze in hun bezit hadden, stelt Helen Porter van het veilinghuis. Toen de hamer neerviel, moest de zus even de ruimte verlaten 'om verse lucht te scheppen', verklaarde ze nog.